Zagorkin pisaći stol

Mnogi koji su nas posjetili, čuli su priču o Zagorkinim figuricama likova iz romana. Prema priči, te su figurice stajale na pisaćem stolu, a naša je Zagorka s njima „razgovarala“ i na taj način prenosila nama životnu priču svojih likova.

A evo što Zagorka kaže o tim figuricama ?

„Jednoga dana – rekla je predavačica – bilo je to još za vrieme prvog svjetskog rata – došle s k meni tri nepoznate mi gospojice. Htjele su vidjeti moju radnu sobu i mene. Razgledavale su darove mojih čitatelja, čitale nadpise na vrbcama. Ali gospojice još uviek nešto traže. Na to će jedna od njih:

– A molimo, gdje su vaše figurice?… Čule smo, da imate na pisaćem stolu svu silu figurica, a svaka predstavlja osobu vašega romana.

– Draga djeco, tko vam je naprtio ovu izmišljotinu? – upitam.

– Rekao nam je to jedan gospodin iz uredničtva „Obzora“ – i reče mi ime člana uredničtva, a inače ljubeznog kolege. Drugi dan zapitam ga u uredničtvu: „Kakve ste mi to izmodelirali figurice?“ – Smijao se i pripoviedao sliedeće: „Uz naš stol pod zrcalom u kavani Corso često sjede tri liepe dame, kojima  smo udvarali. Ali one su nas ironički odbijale, rekavši: „Vi ste svi cinici. Nemate ništa od junaka Zagorkinih romana!“ Tada sam im odgovorio: „Svi su vam ti Zagorkini junaci samo figurice.“ – naime, čitao sam u francuzkom časopisu, kako je neki kritičar podmetnuo francuzkom piscu Dumasu, da ima na svojem stolu figurice, svaka nosi ime jednog junaka, a kad taj umre, baci Dumas njegovu figuricu u koš. Ovo sam ja od šale prikrpao vama, da vidim razočaranje vaših oduševljenih čitateljica.“

Dakle figurice – naglasuje predavačica – što ih je neki zlobni Francuz u Parizu modelirao za Dumasa, prokrijumčario je kolega iz vragolije na moj stol.“

„Predavanje gđe Zagorke: Kako nastaju njezini romani“, Nova Hrvatska, IV/1944., broj 269, 14. str.

 

Prethodno:

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (1. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (2. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (3. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (4. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (5. dio)

Naredno:

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (7. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (8. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (9. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (10. dio)