Zagorkin pisaći stol

Kao prava istraživačica, Zagorka nije stala na čitanju povijesne građe i historiografske literature te putovanjima po Europi, nego je otišla i korak dalje.

„Imam upravo groznu tremu pred publikom. Često put mislim da je potrebno da se sakrijem samo da me nitko ne vidi i eventualno ne „zašpota“. Zato nastojim dati što vjerniju, što točniju sliku dogadjaja. Za „Grički vješticu“ kopala sam tri tjedna po bečkim arhivima, a za „Plamene križare“ studirala sam u Pragu XIII. Stoljeće. Bila sam u Bavarskoj, gdje postoji dvorac vitezova otimača (Raubrittera), pa sam cijeli dvorac prerisala i prostudirala. Bila sam i na jednom dvorcu na visokoj klisuri sama cijele noći na vrhu tornja (imala sam za to posebnu dozvolu kneza), samo da bi mogla vidjeti i proživjeti, kako je bilo ovim ljudima, koji su u dvorcu stanovali u ono davno doba.

U dvorcu Laxenburg pregledala sam tamnicu i jedan zdenac, gdje su pokazivali publici čovjeka od voska, okovanog željeznim okovima, da pokažu, kako su zatvorenike mučili nespavanjem vukući stalno za te okove, tako da se zatvorenicima klimala glava i ruke. Za 10 šilinga me čuvar toga dvorca, odnosno tamnice i zdenca, izgleda vrlo rado zatvorio u zdenac i ja sam tamo 15 minuta proživjela u duhu one grozne muke, kojima su ljude mučili i po osam dana nespavanjem u srednjem vijeku.“

ulomak iz intervjua sa Zagorkom: „Kako Zagorka piše svoje romane. Dala se jednom zatvoriti u tamnicu sredovječnog dvorca da uzmogne što vjernije opisati osjećaje jednog utamničenika“, Novi list, nedjelja, 18. svibnja 1941.: 15. str.

 

Prethodno:

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (1. dio)

Naredno:

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (3. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (4. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (5. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (6. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (7. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (8. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (9. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (10. dio)