Zagorkin pisaći stol

Kao što smo vidjeli prošli puta, figurica nije bilo, ali to ne znači da je Zagorkin radni prostor bio manje zanimljiv. Evo što je napisao jedan novinar koji ju je posjetio 1929. u njezinom stanu (tada još nije živjela na Dolcu):

„Na sreću došao sam još u pravi čas, kad autorica nije još iskopčala sve zvonce i telefone. Mogao sam čak zaviriti u sobu u kojoj se stvaraju „Plameni križari“. Čudna je to scenarija. Čovjek bi mislio da je pozornica, na kojoj će se sada odigrati neka drama. Na stolu prekritom modrim suknom, neki rondeau cvijeća i zelenila. Ispred toga prislonjene slike u bojama, a prikazuju viteze, dame, dvorove, gradjene čitave prizore, turnire i tko bi to sve u jednom zahvatio. Činile su mi se ove slike kao da je netko pod božićnim drvom složio Betlehem. U pozadini ove „scenarije“ opet zelenilo i cvijeće, a sa svake strane kulise. Prave su to kulise kao u teatru. Bojama oličene samostanske arkade, dvorane s vitezovima i njihovim idealima. A posve u pozadini prozor sobe, kroz koji vidiš – bor. Autorica ga je svezala užetom, da joj ga ne odnese vjetar!

Zagorkin pisaći stol
Prikaz Zagorkinog stola izašao je kao slikovni prilog uz članak: „Što sve čeka čitatelje „Plamenih križara“. Kakvi Siniše, Nere i Josipi dolaze u Plemenim križarima“ (intervju s autoricom)“, Jutarnji list, 17(1928) 5733, nedjelja, 22.siječnja 1929, str. 9.

-To je moja šuma – veli ona – Moram imati pred očima bar nešto zelena, što mi dočarava šumsku pustoš, perivoj, brijegove i doline.“

„Što sve čeka čitatelje „Plamenih križara“. Kakvi Siniše, Nere i Josipi dolaze u Plemenim križarima“ (intervju s autoricom)“, Jutarnji list,  17(1928) 5733, nedjelja, 22.siječnja 1929, str. 9.

 

Prethodno:

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (1. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (2. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (3. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (4. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (5. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (6. dio)

 

Naredno:

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (8. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (9. dio)

Kako je Zagorka pisala svoje romane? (10. dio)