Predavanje Sanje Lovrenčić – Snjeguljica, 200 godina kasnije

Pozivamo vas na predavanje ‘Snjeguljica, 200 godina poslije’ književnice Sanje Lovrenčić.

Godine 2012., dvjesto godina nakon prvog izdanja priča braće Grimm, snimljena su čak četiri igrana filma prema motivima bajke o Snjeguljici. Činjenica da je ista priča istodobno privukla nekoliko filmskih ekipa potaknula je književnicu Sanju Lovrenčić da se upita zašto je Snjeguljica opet aktualna, što je aktualno u njoj i po čemu se nove verzije razlikuju od starih.

U medijskim prikazima uz većinu tih novih filmova o Snjeguljici pojavljivao se pridjev ‘feministički’, možda zahvaljujući činjenici da se feministička književna kritika već u svojoj ranoj fazi značajno bavila bajkama i stereotipima što ih one stvaraju. Analizom likova, njihovih odnosa, te usporedbom suvremenih inačica s knjižnim predloškom braće Grimm i svojevrsnim filmskim predloškom Walta Disneya, Sanja Lovrenčić pokušava detektirati u čemu bi se sastojao taj „feminizam“ i koji su njegovi dosezi, te pritom (očekivano ili neočekivano) otkriva radikalizaciju nekih patrijarhalnih obrazaca.

Predavanje u sklopu ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti, održat će se u četvrtak, 16. listopada u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, u 19 sati.

Ulaz je slobodan, dobrodošli/e!