e-poz 1Centar za ženske studije najavljuje održavanje osmih po redu Dana Marije Jurić Zagorke 2014., u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8.

Na ovogodišnjim Danima predstavljamo stalni postav Memorijalnog stana M.J.Zagorke, čiji su autori Željko Kovačić, arhitekt i Lana Kovačić, dizajnerica interijera.

Tema ovogodišnjeg znanstvenog skupa je Intimno građanstvo – obitelj, brak, spolnost i zakon u povijesnoj i suvremenoj perspektivi i započinje posebnim panelom Suvremena feministička kritika građanstva, ženskog reproduktivnog rada pod okriljem akumulacije kapitala, na kojem sudjeluju Ankica Čakardić, Adriana Zaharijević i Jelena Petrović, a održat će se u KIC-u, Preradovićeva 5, 20. studenoga u 18.00 sati.

U petak i subotu, 21.-22. studenoga 2014. međunarodni znanstveni skup na kojem će sudjelovati tridesetak izlagateljica/a održat će se u Centru za ženske studije/Memorijanom stanu M.J. Zagorke, Dolac 8.
U okviru skupa predstavit ćemo i Zbornik radova s književno-znanstvenih skupova Dana 2012. i 2013. kao i multidisciplinarni larp projekt Astra temeljen na životu i radu Marije Jurić Zagorke.

Izvedbom performansa Srđana Sandića Ženski pozdrav Matošu, po ideji Jasminke Pešut, u srijedu 19. studenoga, vodimo vas u šetnju od spomenika Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici s početkom u 14.00 sati do spomenika A.G.Matošu. U performansu sudjeluju Mima Simić, Josipa Tukara, Vesna Barilar, Manuela Zlatar, Petra Težak i Srđan Sandić.

Kao i ranijih godina, kao uvod u Dane bit će dodijeljena Nagrada za studentski rad na temu žena odnosno rodne problematike (u utorak, 18. studenog u 17h), a Slavica Jakobović Fribec zatvorit će Dane Šetnjom Zagorkinim tragom po Zagrebu u nedjelju, 23. prosinca okupljanjem kod spomenika banu Jelačiću u 11.00 sati.

Programski odbor znanstvenog skupa: Gordana Bosanac, Lada Čale Feldman, Tatjana Jukić, Rada Borić, Sandra Prlenda, Anita Dremel, Maša Grdešić.

Organizacijski odbor Dana: Rada Borić, Jasminka Pešut, Martina Petrinjak Žekić, Ana Pavlić.

Dizajn promotivnih materijala: Studio Bilić_Müller

Program Dana M.J.Zagorke podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture.

Program Znanstvenog skupa Dana možete pronaći ovdje: ovdje (pdf)