Na tragu izučavanja književnog stvaralaštva Marije Jurić Zagorke, Centar za ženske studije priprema poseban ženskostudijski obrazovni program Pod Zagorkinim suncobranom, namijenjen studenticama koje zanima odnos književne teorije i ženske popularne kulture, suradnja kulturalnih studija i feminističke teorije kao i feministička kritika filozofije i psihoanalize o temama ženskih autobiografija.

Unutar programa predviđena su 3 kolegija, koje će voditi Andrea Zlatar Violić, Rada Borić i Jasmina Lukić, uz sudjelovanje gošći.

Program će se odvijati u prostoru memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, od listopada do prosinca 2010. o uvjetima upisa i vrijeme održavanja naći ćete ovdje, a više o samim kolegijima pročitajte ovdje.

Prijave i info: 6.– 30. rujna 2010. elektroničkom poštom na adresu zenstud@zamir.net; za obrazovni program ženskih studija.

Obrazovni program uključuje mentorski rad i obavezu pisanja završnog rada.

Ovaj program predstavlja oblik neformalnog obrazovanja, a po završetku istoga polaznice dobivaju certifikat Centra za ženske studije o završenom programu, ukoliko su ispunile svoje obaveze, tj. napisale ili izvele završni rad.

Program je besplatan, uz naknadu od 300 kuna za mentoriranje, radne materijale i korištenje knjižnice. Program će se odvijati dvaput tjedno, od 17 do 19 sati.

Kome je namijenjen ovogodišnji program?
Ovogodišnji program namijenjen je svim zainteresiranim ženama, posebice onima koje zanima književnost i koje žele steći/proširiti znanja na području ženskih studija i konkretno raditi na temama odnosa književnosti i ženske popularne kulture, feminizma na predlošku tekstova i osobnih stvaralačkih iskustava.

Uvjeti upisa

  • Žene s navršenih 18 godina, gornje dobne granice nema
  • Završena srednja škola
  • Interes za žensko-studijske teme
  • Motiviranost za interaktivno učenje
  • Interes za znanstveni i stručni rad
  • Sudjelovanje u cjelovitom programu (3 kolegija)
  • Mogućnost redovitog i kontinuiranog sudjelovanja

Od čega se sastoji prijava?
Prijave zainteresiranih za ovogodišnji obrazovni program Ženskih studija sastoje se od pisanog životopisa kandidatkinje i kraćeg pisanog obrazloženja interesa za program (1-2 kartice). Uz osnovne podatke (uključujući kontakt adresu) u životopis treba navesti podatke o formalnom i neformalnom obrazovanju, profesionalnom statusu/zanimanju te navesti dosadašnji interes i znanja iz područja ženskih/rodnih studija ili feminističkih teorija i praksi. Poželjno je navesti konkretne podatke, primjerice odslušane kolegije, napisane tekstove, seminarske ili diplomske radnje, izvedbe, rad na projektu ili profesionalnim aktivnostima i sl. Moguće je priložiti i primjer napisanog teksta. U obrazloženju treba iskazati interes i motivaciju za ovogodišnje teme ženskih studija.

Na temelju prijava odabrat će se polaznice za ovogodišnji obrazovni program o čemu će biti obaviještene prije početka programa 11. listopada 2010 godine.