Deveti po redu Dani Marije Jurić Zagorke 2015. simbolično su započeli polaganjem vijenca na Mirogoju na grobu Marije Jurić Zagorke. U utorak, 17. studenog, dodijeljene su Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike.

IMG_3843
Prosudbena komisija Centra za ženske studije (u sastavu dr.sc. Aleksandra Čizmešija, dr.sc. Iva Grgić Maroević i dr.sc. Suzana Marjanić) odlučila je dodijeliti nagrade sljedećim studenticama i studentima: prva nagrada je dodijeljena Marini Paulenki, studentici fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, za rad Reprezentacija žene u arhitekturi nadzora (mentorica dr.sc. Leonida Kovač), druga nagrada je dodijeljena Ivni Franić, studentici sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za rad Reprezentacija žene u diskursu o glazbi (mentorica dr.sc. Branka Galić), a treća nagrada je dodijeljena Barbari Ruži Čirjak, studentici sociologije na Sveučilištu u Zadru, za rad Reproduktivna prava žena i moć izbora u suvremenom hrvatskom kontekstu; mentorica dr.sc. Biljana Kašić. Osnovna je nakana Nagrade ohrabriti studente i studentice svih disciplina na bavljenje navedenim temama, te posredno utjecati na povećanje broja kolegija i programa sa žensko-studijskim i rodno-studijskim sadržajima. Nakon dodjele nagrada uslijedila je izložba tabli stripa Zagorka – biografija autorice Lee Kralj Jager.

IMG_3887

Književno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Prakse, taktike i strategije rodnog otpora koji započinje u petak, 20. studenoga i koji će u dva dana okupiti dvadesetak izlagatelja/ica u Centru za ženske studije/Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8. Problem otpora u kontekstu sve manje vidljivih, a sve učinkovitijih oblika moći jedno je od središnjih mjesta društvene, političke, ekonomske i kulturne teorije i prakse. Društveni se poredak upisuje u nas putem sustava obrazovanja, jezika, vrijednosti i aktivnosti svakodnevnog života. Normativni se poredak najuspješnije održava kada zadobije status prirodnosti, kada se naturalizira. Taj se aspekt oprirođenosti posebno izražava u slučaju roda, čime pitanje rodnog otpora postaje još izazovnije. Želeći pokrenuti kritički dijalog oko ovih, ali i drugih povezanih tema i pitanja, propitujemo s jedne strane dosege utjecaja društvene moći te s druge pažnju poklanjamo cijelom nizu mogućih praksi i djelovanja usmjerenih pružanju otpora odozdo. Tom prilikom predstavit ćemo i prvi e-zbornik radova s prošlogodišnjih Dana MJZ 2014. kako bismo osigurale dostupnost što većem broju zainteresiranih za Zagorkin književni opus, novinarski rad i aktivističko-feministički angažman.

IMG_3884

Programski odbor znanstvenog skupa čine dr.sc. Lidija Dujić, dr.sc. Lada Čale Feldman,dr.sc. Renata Jambrešić Kirin, mr.sc. Rada Borić, mr.sc. Sandra Prlenda, dr.sc. Anita Dremel, dr.sc. Maša Grdešić i mr.sc. Ana Pavlić. U radu Organizacijskog odbora sudjelovale su Rada Borić, Jasminka Pešut, Martina Petrinjak Žekić, Ana Pavlić, a za dizajn promotivnih materijala zaslužan je Studio Bilić Müller.

IMG_3870

Predstava Vita i Virginia, u izvedbi Urše Raukar i Alme Price, u režiji Ive Grgić Maroević održat će se u četvrtak, 19. studenog u ZKM-u. Dramski tekst Vita i Virginia slavna engleska glumica Eileen Atkins sastavila je prema dnevnicima i korespondenciji između klasikinje engleskog i europskog modernizma, te ikone feminističke i pacifističke književne i društvene kritike Virginije Woolf (1882. – 1941.) i Vite Sackville-West (1892. –1962.), aristokratkinje, također spisateljice, autorice poema i romana, u svoje vrijeme u Engleskoj vrlo poznate i komercijalno uspješne autorice. Tekst je prevela Marina Leustek. Centar za ženske studije tiskao je devet knjiga Virginije Woolf koje će se moći, po povoljnim cijenama, kupiti prije predstave.

IMG_3872

Šetnjom Zagorkinim tragom kroz Zagreb, uz vođenje Slavice Jakobović Fribec, unedjelju, 22. studenog, završit će Dani MJ Zagorke. Šetnja počinje okupljanjem kod spomenika banu Jelačiću u 11.00 sati, a završava u Memorijalnom stanu. U isto vrijeme, od 11-16 sati građani/ke Grada Zagreba moći će posjetiti Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i razgledati Stalni postav, a posebno pozivamo slijepe i slabovidne osobe kojima smo prilagodili Vodič kroz stalni postav.

Ovdje možete pronaći program [gview file=”http://zagorka.net/wp-content/uploads/2015/11/program.pdf”]

Program Dana M.J.Zagorke 2015. podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture.