Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, kojim upravlja Centar za ženske studije, ove godine obilježava 150. obljetnicu rođenja naše Marije Jurić Zagorke bogatim i raznovrsnim programom. Program traje od srijede, 01. ožujka do nedjelje, 05. ožujka 2023.

 

Srijeda, 01. ožujka 2023.

18.00-22.00 h Zagorkina večer
Nakon vrlo uspješne „premijere“ prošle godine, „Zagorkina večer“ održat će se ponovno. Događanje je osmislila i organizirala modna savjetnica i novinarka Alma Premerl Zoko koju je stan inspirirao za čak tri različita sadržaja. U prvom dijelu večeri, u Marijinoj radnoj sobi Alma će održati modnu radionicu „Retro je IN“, komparirajući retro komade iz Marijinog ormara sa suvremenim komadima dostupnim u trgovinama.
U drugom dijelu večeri, u salonu, u kojem su se inače u njezino doba družilo, Mirta Zečević i Mia Krajcar održat će predstavu “Kakva majka, takva kći.” Predstava je to o odrastanju Marije Jurić Zagorke i njezinom, ni malo laganom odnosu s majkom!
Na kraju večeri, oživjet će i Marijina biblioteka, ali na malo drugačiji način. Naime, Swing That Blues band će zasvirati i zapjevati stvarajući ugođaj kućnih zabava s početka 50-tih godina prošlog stoljeća!
Ovo je jedino događanje za koje se naplaćuje ulaznica u iznosu od 35 eura.
Prijave na mail: almapz@gmail.com ili telefonski 091 534 87 85. Kontakt osoba je Alma Premerl Zoko.

 

Četvrtak, 02. ožujka 2023.

11.00-18.00 h Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke
Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji_ce saznat će informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom djelovanju, te svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Za posjet Stanu nije potrebna prijava.

19.00 – 20.30 h Duhovi Zagorkinog stana
Dolac 8 posljednja adresa na kojoj je živjela i stvarala Marija Jurić Zagorka. Prostor koji je još uvijek ispunjen predmetima iz njenog života i utiscima njenog stvaralaštva. Na rođendan ove spisateljice i novinarke, prostor će oživjeti na poseban način. Svjetla će se ugasiti a likovi o kojima je Zagorka pisala oživjet će u njenom stanu i na poseban način ispričati priču o njoj i njenom stvaralaštvu. Prošećite pod svjetlošću svijeća Zagorkinim stanom i osluškujte duhove prošlosti.
Posjet izvedbi je besplatan. Broj posjetitelja je ograničen, a izvedbe se održavaju s početkom u 19.00h, 19.30 i 20.00h.
Prijave isključivo na mail: martinafindrik@yahoo.com. Kontakt osoba je Martina Findrik.

 

Subota, 04. ožujka 2023.

12.00-18.00 h Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke
Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji_ce saznat će informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu, te svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Za posjet Stanu nije potrebna prijava.

13.00 – 17.00 h Misteriozno pismo
Vodimo vas u samostalan razgled grada! Uz pomoć misterioznog pisma, pretvaramo vas u vodič_kinju_a. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanim sa Zagorkinim životom.
Misteriozno pismo možete preuzeti kod nas u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8 od 13 h do 17 h. I potom pohitati u potragu za mjestima iz pisma, fotografirati se na njima i s ‘’dokazima’’ navratiti na čaj na Dolcu i pokupiti svoju skromnu nagradu za trud.
U aktivnosti možete sudjelovati sami ili u grupi, te nije potrebna prijava.

 

Nedjelja, 05. ožujka 2023.

16.00 h Šetnja „Od ideala revolucionarka“
Iako je Zagorka jako puno pisala o Gornjem gradu, veliki je dio njezinog života bio ipak vezan za Donji grad. Gdje se Zagorka školovala i kakvo je bilo obrazovanje žena u 19. stoljeću? Gdje je živjela, a gdje radila? Gdje se dolazilo prošetati, vidjeti druge i biti viđen?
Grupa istraživačica “Čuvarice vremena” vodi vas u šetnju po Donjem gradu, u svijet Zagorkinih ideala, ali i njezine stvarnosti, gdje ćete čuti ponešto i o Zagorkinim manje poznatim romanima, onima suvremene tematike u kojima vrlo otvoreno, vješto i kritično opisuje svoje vlastito doba.
Prijave za šetnju su obavezne jer je broj osoba ograničen! Tada ćete saznati i lokaciju.
Prijave na mail: zagorka@zenstud.hr ili broj telefona 098 433 121. Kontakt osoba je Ana Zbiljski.

 

Pratite nas na Facebook stranici Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i instagram stranici zagorkin_stan

Podrška: Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija