Pozivamo vas na posljednje predavanje ove godine u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijanom stanu Marije Jurić Zagorke. Predavanje Ivane Kuhar pod nazivom „Nepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?“ održat će se putem Zoom platforme u srijedu, 16.12.2020. u 19.00 sati.

Prva pomisao izlagačice, nakon uspješnog ishoda zapošljavanja u Hrvatskom državnom arhivu, odnosila se na mogućnost istraživanja i pronalaženja možebitnih dokumenata vezanih uz Mariju Jurić Zagorku, jednu od najpopularnijih hrvatskih književnica i prvu hrvatsku novinarku. Naime, rukopisna ostavština spomenute spisateljice danas je u privatnom vlasništvu. No, dokumenti pisani njezinom rukom, dokumenti upravnih i pravosudnih tijela koja su u različita vremena donosila sud o njenoj sudbini, svjedočanstva pojedinaca o njoj, tiskane najave njenih feljtona kao i novinski i slični članci temeljeni na njezinim autobiografskim zapisima pronašli su svoj put kroz ostavštine njezinih suvremenika, poznanika i obožavatelja u Hrvatski državni arhiv.

Ovo izlaganje donosi sažet pregled te dokumentacije raspršene u osamnaest različitih fondova i zbirki spomenute ustanove s ciljem rasvjetljavanja poznatih i nepoznatih fragmenata Zagorkinog života, ali i skretanja pažnje zainteresiranoj publici na važnost arhivskoga gradiva sačuvanog u baštinskim i kulturnim institucijama Republike Hrvatske.

Broj mjesta je ograničen!

Molimo Vas da rezervirate svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121 (kontakt osoba: Ana Zbiljski)

Predavanje će se održati putem Zoom platforme, te će poveznica i upute za korištenje platforme biti naknadno poslane prijavljenima!

Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba