Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke poziva sve zainteresirane na online predavanje Nede Novosel „Zagorka traži novinarski „časni sud“ koje će se održati u srijedu, 15.11.2023. s početkom u 18 h u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Da je Zagorka bila “zlatna koka” ili spas za časopise i listove koji bi dogovorili suradnju u pogledu objavljivanja njezinih feljton romana, svjedoče podaci o povećanju njihove tiraže. Takav je angažman prečesto bio, kako Zagorka naziva, “miraz” za ostanak u novinarskom zvanju, ali ipak njezina publika i dan danas pamti je po spisateljskim uspjesima. No, premda se prvotno smatrala novinarkom, bez pisanja nije mogla, pa su istraživanje i njezin bogat društveno-politički angažman te javni rad itekako obilježili i njezine romane.

I u godini u kojoj slavimo njezinu 150-u godišnjicu rođenja, želimo govoriti o borbenoj Zagorki koja unatoč samokritičnosti i skromnosti nije ostajala dužna u polemikama čiji je povod ocijenila kao nepravedan pokušaj njezine diskreditacije.

U ovom predavanju bavit ćemo se jednim takvim slučajem. Kome Zagorka predbacuje nezahvalnost i povodom kojeg događaja, saznajte u srijedu, 15. studenoga kada ćemo u Zagorkinim cipelama pokušati rekonstruirati jedan djelić njezina života.

Molimo Vas da rezervirate svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr.

Predavanje će se održati putem Zoom platforme, te će poveznica i upute za korištenje platforme biti naknadno poslane prijavljenima!

Program podupire Grad Zagreb