U četvrtak, 18. listopada 2012. u 19 sati, Jolán Mann održat će predavanje Zagorkin obračun s Mađarima.

Na početku 20-og stoljeća Zagorka je, uz Miroslava Krležu, bila gotovo jedina među hrvatskim piscima koja je imala neposredan uvid u mađarsku kulturu. Znanje mađarskog jezika odredilo je i Zagorki i Krleži istu ulogu na početku književne djelatnosti: ulogu referenta za mađarske teme u hrvatskom tisku. U travnju godine 1915. mladi je Krleža radio za Obzor, a prema nekim izvorima, čak i kao Zagorkin pomoćnik. Oboje su se tijekom cijelog profesionalnog književnog djelovanja bavili i mađarskim temama.

Zagorkina novinarska i književna karijera započinje tekstom Egy percz (Jedan časak) koji nosi mađarski naslov, dok je Krleža jednoj od svojih najbitnijih ranih novela dao također mađarski naslov Magyar királyi honvéd novella (Kr. ug. domobranska novela). Predavanje će se usredotočiti na specifičnosti Zagorkinih hungarika – reportaža, komentara te „slika i dojmova” opisanih 1906. i 1907., za vrijeme njezina boravka u Budimpešti, od kratkih prikaza – Mađarska kritika, Magjarska dramska literatura, Premiera Ekvinocija u Budimpešti – do prvih reportaža u hrvatskom novinarstvu u knjizi Razvrgnute zaruke (1907).

Radnja nekih Zagorkinih povijesnih romana odigrava se u pojedinim razdobljima zajedničke hrvatsko-ugarske povijesti, podjednako važnim i za hrvatsko i mađarsko kulturno pamćenje: u Gordani za vrijeme vladavine ugarskog kralja Matije Korvina-Hunjadija i u razdoblju poslije njegove smrti, a u Republikancima za vrijeme jakobinske urote pod vodstvom Ignjata Martinovića. Zagorkino viđenje spomenutih povijesnih razdoblja i epizoda u bitnim momentima odstupa od uobičajenih hrvatskih historiografskih i književnih stereotipa o Mađarima. Dok će se u predavanju preko primjera romana Gordana ukazati na problematiku povezanosti rodnosti i etnokolektiva (hrvatske i mađarske nacije), dotle će se preko primjera romana Republikanci otkriti neke od Zagorkinih metoda pisanja povijesnih romana, primjerice stvaranje fiktivnog književnog svijeta pomoću korištenja arhivskih materijala i historiografskih vrela.

Predavanja se održavaju svaki treći četvrtak u mjesecu, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, u 19 sati.

Ulaz slobodan, dobrodošli/e!