Zagorkina milenijska fotografija

Zovete se Gordana, Siniša, Nera, Tajana, Damir, Jadranka, Dorja, Jurica, Stanko ili Stanka?

  • Dobili ste ime po nekom od Zagorkinih junakinja ili junaka?
  • Poznajete li nekoga tko je dobio ime po liku iz Zagorkinog djela?
  • Budite dijelom Milenijske fotografije!

Centar za ženske studije, u povodu Zagorkina rođendana, 3. ožujka 2012. priprema snimanje Milenijske fotografije svih osoba koje su dobile ime prema nekom od Zagorkinih likova.

U čast Zagorki poznati šestinski crveni suncobrani bit će posloženi u obliku slova Z, simbolizirajući time slavnu spisateljicu i Zagreb, a vi biti dijelom te fotografije.

Dođite na Tržnicu Dolac u subotu, 3. ožujka u 11 sati – budite dijelom Milenijske fotografije Šime Strikomana.

Kontakt: zagorka@zenstud.hr;  tel: 091 4700161

„…Tko je ona? Mislite onu bademastih očiju. To je Gordana. Čudno ime, a ljepota još čudesnija. Kakvi gusti pramovi svijetlo smeđe kose, s nekim posebnim brončanim sjajem, što se žari u svjetlosti! … Pogled joj je odviše mudar i pokazuje kao da u njenom srcu nema iskre.

A kako ste rekli da se zove? Svi je zovu Gordana. Što? Kakva je to svetica? Što ćete, ovdje u Zagrebu i čitavoj zemlji muževi i žene nose uz svetačka i nekakva čudna druga imena, kao na primjer onaj prinčev tajnik Damir.“ (opis Gordane)

„…Mladi kapetan stajao je pred njom kao da se ništa nije dogodilo. Njegova pojava nadvisila je Neru za čitavu glavu. Široka prsa i jaka ramena isticala se u vojničkoj odori, a čvrsti vrat nosio je ponositu lijepu glavu, punu kuštrave crne kose. Muževno lice garavo, pod oštrim nosom crnio se brk, a ispod gustih obrva gledala su dva tamna oštra oka.” (opis Siniše)