Predstavljamo 17 radova s književno-znanstvenog skupa o intimnom građanstvu, obitelji, braku, spolnosti i zakonu u povijesnoj i suvremenoj perspektivi, koje smo objedinile u prvi e-zbornik.

nasl

U okviru Dana Marije Jurić Zagorke Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira književno-znanstveni skup na kojemu je predstavljen prvi elektronički zbornik radova pod nazivom Uzduž i poprijeko. Brak, zakon i intimno građanstvo u povijesnoj i suvremenoj perspektivi.

Zbornik preuzmite ovdje

Kako bismo što većem broju zainteresiranih omogućile nova čitanja Zagorke ali i pokrenuli kritički dijalog u široj javnosti o pitanjima roda i spola odlučile smo se za elektroničko izdanje znanstvenih radova s Dana MJZ 2014. Isprepletenost Zagorkinog književnog opusa, novinarskog rada i aktivističko-feminističkog angažmana sa suvremenim društvenim kretanjima pokazala su se ključnima u interesu za temu propitivanja intimnog građanstva u njegovim povijesnim i suvremenim transformacijama.

U prvom dijelu zbornika predstavljeni su radovi Sanje Milutinović Bojanić, Adriane Zaharijević i Ivane Anić koji pomažu oblikovati širi okvir unutar kojega su smještene pojedinačne studije. Središnja cjelina zbornika donosi tekstove koji se bave rodom, brakom i domesticitetom u Zagorkinim tekstovima i životnim praksama Kristine Jug, Lidije Dujić, Slavice Trgovac Martan, Slobodana Popratnjaka, Biljane Oklopčić, Lucije Saulić, Snježane Babić, Vildane Pečenković, Nermine Delić i Sandre Prlende. U trećem dijelu zbornika pratimo povijesna kretanja i medijske reprezentacije ženskih i bračnih uloga tijekom 20. st. do današnjih dana autora/ica: Ane Rajković, Irene Selišnik, Ane Cergol Paradiž, Barbare Riman, Petre Majdak, Lee Horvat, Marije Ott Franolić, Irine Cheresheve, Vedrana Jerbića i Marijane Janjić.

Povijesni pregled koji nam omogućuju tekstovi okupljeni u ovom zborniku ukazuje na to da je brak činio okosnicu ženina društvenog položaja čiji ‘željezni zagrljaj’ one nastoje oslabiti akomodacijom, promišljanjem, otporom odnosno aktivnim djelovanjem. Netipični izbori i prakse izvan heteronormativnog okvira izrazi su žudnje za slobodom združene s potrebom za sigurnošću i partnerstvom, zaključuje Sandra Prlenda u svom predgovoru.

Znanstvene tekstove recenzirale su dr.sc. Suzana Coha i dr.sc. Marina Protrka Štimec, a uredile: dr.sc. Lidija Dujić, dr.sc. Lada Čale Feldman, dr.sc. Renata Jambrešić Kirin, mr.sc. Rada Borić, mr.sc. Sandra Prlenda, dr.sc. Anita Dremel i dr.sc. Maša Grdešić, a e-izdanje Zbornik uredila je Ana Pavlić. Za dizajn naslovnice zaslužan je Studio Bilić_Müller.

Dane Marije Jurić Zagorke podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture.