Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke poziva vas na predavanje Veronike Novoselac „Zagorka – mjesto sjećanja?“ koje će se održati u četvrtkak, 17.11.2022. s početkom u 19 h u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, 1. kat.

Kako, zašto i što pamtimo? Kao krovni pojam složenih načina o tome kako se društva sjećaju svoje prošlosti, posljednjih se desetljeća koristi sintagma kolektivno pamćenje. Naime, sjećanja koja se dijele unutar i kroz različite generacije konstrukt su javnih djela sjećanjâ. Pripovijesti, usmene i pisane, fotografije, muzeji, spomenici i ini drugi elementi zajedno učestvuju u stvaranju i održavanju tzv. „mjesta sjećanja“, koncepta koji je uveo francuski povjesničar Pierre Nora, a čija je svrha, između ostaloga, zaustavljanje vremena i blokiranje napretka zaborava.

Budući da književnost, kao svojevrstan medij kolektivnoga pamćenja, ima značajnu ulogu u (re)definiranju kolektivnih identiteta, iznošenju marginaliziranih iskustava te u nezaboravljanju raznoraznih priča, ona tematizira, interpretira, rekonstruira, izmišlja i/li mitologizira mjesta sjećanja te, govoreći o njima, i sama postaje jedno. Izlaganje će, stoga, u konceptu kolektivnoga pamćenja tematizirati razvoj recepcije prve novinarke i najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, uz neka od značajnijih mjesta sjećanja o kojima je pisala u svojim romanima.

Veselimo se Vašem dolasku!

Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba