Centar za ženske studije poziva vas na 13. Dane Marije Jurić Zagorke!

 

U četvrtak 21. studenog 2019. u 10 sati bit će položen vijenac na grobu Marije Jurić Zagorke na Mirogoju, a od 11 do 16 sati Memorijalni će stan Marije Jurić Zagorke biti otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke. Memorijalni će stan biti otvoren za javnost i u nedjelju, 24.11. od 11 do 16 sati.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu, 22. i 23.11. održat će se književno – znanstveni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Emocija, manipulacija, legitimacija“. Godišnje teme znanstvenih skupova u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke ustrajno, borbeno i angažirano artikuliramo prateći aktualna društvena zbivanja u želji da ih kritički razmotrimo. Uslijed ekonomske krize i rastakanja socijalne države posljednjih desetljeća svjedočimo i pojačanoj neoliberalizaciji medijskog polja, javnih dobara te retradicionalizaciji javnih institucija i konzervativnim udarima na ljudska prava, prava žena, seksualnih i drugih manjina. U borbi za hegemoniju mobiliziraju se i emocionalna stanja pojedinaca i grupa kroz individualizaciju odgovornosti za neuspjeh, tjeskobu, depresiju. Kao odgovor bremenitom historijskom vremenu ove smo godine skup posvetile kritičkom promišljanju emocija, (de)legitimacije i manipulacije potonjih iz rodne i feminističke perspektive.

Ovogodišnje Dane zatvorit ćemo u utorak, 26.11. u 18:00 sati dodjelom Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Ovu nagradu Centar dodjeljuje jedanaestu godinu zaredom smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, progresivnih kritičkih znanja u obrazovanju na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.

Sva se događanja odvijaju u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorka, Dolac 8.

Osim događanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke posjetitelji će moći posjetiti dvije tematske šetnje Zagrebom. U petak, 22.11. imat će priliku doživjeti nastanak Zagorkinog najpoznatijeg romana „Grička vještica“ kroz šetnju „Iz Zagorkinog pera“. Svoj dolazak možete najaviti na mail zagorka@zenstud.hr ili na broj telefona 098 433 121, a tada ćete saznati mjesto i vrijeme sastanka. Broj mjesta je ograničen.

Kontakt osoba je Ana Zbiljski.

U nedjelju, 24.11. u 11 sati na Trgu bana Jelačića ispred spomenika krenut ćemo u šetnju „Zagorkinim tragom kroz Zagreb“ pod vodstvom Slavice Jakobović Fribec, a koja će završiti u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Za ovu šetnju nije potrebna prijava.

 

Dobrodošli/e!

 

Program podržavaju : Grad Zagreb i Ministarstvo kulture

 

Program Dana MJZ 2019

Programska knjižica