Marija Jurić Zagorka i sportašice

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke pridružuje se ovogodišnjoj temi Noći muzeja Muzeji i sport programom Marija Jurić Zagorka i sportašice. „Žensko tijelo oslobodjeno je sportom dugotrajnog tamnovanja, lošeg starog odgoja, koji je smatrao nepristojnim svaki poskok i svaku jaču žensku gestu i kretnju. Tijelo žene živjelo je u oklopu odgojnog i odjevnog steznika. Sport je sve to razorio, jer na reformaciju mode odijevanja uplivao je sport, a nipošto moda na sport. Ovaj se razvio u nekoliko godina velikom snagom i povukao ženu iz svoje tamnice na sunce.“ (Ženski list, travanj 1926., br.1).

U Noći muzeja, od 18-22 sata, posjetiteljice i posjetitelji Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke moći će pogledati izložbu Sportašice: moderne žene Zagorkina doba koja donosi neke članke o sportu iz časopisa „Ženski list“ i „Hrvatica.“ U isto vrijeme, unutar programa O sportu i sportašicama u Zagrebu od 1915.-1945. godine kontinuirano će se odvijati projekcija kratkih nijemih filmova o sportu u Zagrebu (restaurirani filmovi Zagreb na filmu 1915.-1945., arhivsko gradivo Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatska kinoteka).

Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji/ce će saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu.

Tijekom Noći muzeja organizirana je prigodna rasprodaja te vas očekuju zbornici radova s Dana Marije Jurić Zagorke, knjiga Vodič Zagorkinim tragom na hrvatskom i engleskom jeziku, suveniri Marije Jurić Zagorke (magneti, prigodne kuverte, blokovi) te druga izdanja Centra za ženske studije.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, bit će otvoren od 18 do 22h, a svi će se programi odvijati istovremeno.

Dobrodošli/e!