Centar za ženske studije i Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke u partnerstvu s Etnografskim muzejem u Zagrebu pozivaju Vas na sudjelovanje u završnim aktivnostima projekta Žensko nasljeđe – Intimni prostori u ulozi svjedočanstva zajednice. Projekt ima za cilj povećati opseg javno dostupnih i kvalitetnih sadržaja u kulturi namijenjenih građanstvu, a sadržajno pak otvara pitanja odnosa prema prostoru, opreci intimnog i javnog te socijalnog odnosa spram transgeneracijskog nasljeđa s posebnim fokusom na žensko nasljeđe i predaju kroz umjetničke prakse.

U posljednjoj polovici ožujka i tijekom travnja pripremile smo za vas četiri igre potrage za lokacijama „Misteriozno pismo“ te dvije šetnje „Od ideala revolucionarka“ koju izvode Čuvarice vremena.

 

„Misteriozno pismo”

Kroz aktivnost „Misteriozno pismo“ vodimo vas u samostalan razgled grada! Ovoga puta, u skladu i sa samim nazivo projekta, provest ćemo vas kroz žensku povijest Zagreba, odnosno po lokacijama koje su vezane imenom ili (puno češće) nekom pričom i događajem za (zaboravljene) žene iz zagrebačke i hrvatske povijesti ili za junakinje popularnih romana Marije Jurić Zagorke. Ova će se aktivnost održati četiri puta, te će pitanja i zagonetke u pismu svaki puta biti drugačije.

Datumi održavanja “Misterioznog pisma”:
Subota, 23. ožujka 2024.
Subota, 6. travnja 2024.
Subota, 13. travnja 2024.
Subota, 21. travnja 2024.

Pismo možete preuzeti u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, 1. kat navedenih datuma od 11 do 15 h, te se s njim vratiti u stan po malu nagradu najkasnije do 17 h.

Prijave nisu potrebne.

 

Šetnja „Od ideala revolucionarka“

Iako je Zagorka jako puno pisala o Gornjem gradu, veliki je dio njezinog života bio ipak vezan za Donji grad. Gdje se Zagorka školovala i kakvo je bilo obrazovanje žena u 19. stoljeću? Gdje je živjela, a gdje radila? Gdje se dolazilo prošetati, vidjeti druge i biti viđen?

Čuvarice vremena vode vas u šetnju po Donjem gradu, u svijet Zagorkinih ideala, ali i njezine stvarnosti, gdje ćete čuti ponešto i o Zagorkinim manje poznatim romanima, onima suvremene tematike u kojima vrlo otvoreno, vješto i kritično opisuje svoje vlastito doba.

Šetnja je besplatna. Prijave za šetnju su obavezne jer je broj osoba ograničen! Tada ćete saznati i mjesto sastanka.

Prijave na mail: zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121. Kontakt osoba je Ana Zbiljski.

Datumi održavanja izvedbe:
Nedjelja, 7. travnja 2024. u 16 h
Nedjelja, 21. travnja 2024. u 16 h

 

Projekt je financiran kroz Posebni javni poziv za financiranje programa kulture i umjetnosti u zajednici Grada Zagreba.