U četvrtak, 17. svibnja 2012. u 19 sati, Deniver Vukelić održat će predavanje Grička vještica – priča za sva vremena

Grička vještica Marije Jurić Zagorke polučila je izniman uspjeh i što je najznačajnije – taj uspjeh ne jenjava. Zagorka je svojim istraživanjem jednog intrigantnog razdoblja preko dostupnih joj podataka, i njihovim korištenjem u svome djelu, a o čemu će se ovih dana moći čitati i u Jutarnjem listu, uspjela privući hrvatsko široko čitateljstvo da počne čitati hrvatsko, a ne njemačko štivo, i to u velikim brojkama. Njezin je rad utjecao na oblikovanje hrvatskog kulturnog identiteta na razini popularne književnosti, a i vrlo vjerojatno velikom broju čitatelja usadio želju za boljim poznavanjem zanimljive hrvatske povijesti. Same kritičke rasprave Zagorkina vremena vezane uz vjerodostojnost izvora za njezine povijesne romane kulturni su fenomen za sebe, slika jednog doba, svojevrsni Zeitgeist, koji pokazuje razvoj slobodnijih ideja prema pravima žena kao književnika i novinara. Od Zagorke se retrogradno niti ne može i ne treba očekivati prava detaljna povijesna rekonstrukcija ili pak tražiti autentičnost na svim razinama, usprkos njezinom velikom trudu, jer to je i za mnoge današnje profesionalne pisce velik zalogaj. Uzevši vrijeme i okolnosti u kojima je Zagorka radila, ali i sam cilj i potrebe, povijesna utemeljenost njezinog romana je i više negoli prihvatljiva.

Njezino djelo ne da ne gubi na vrijednosti, već s vremenom postaje sve dublje valorizirano i mijenja svoje formate adaptacije šireći se na sve veće i složenije platforme. U predavanju će se govoriti o svim adaptacijama i verzijama dosad, uključivo i velike planove u bliskoj budućnosti, a koji će podići Gričku vješticu na razinu zagrebačkog i hrvatskog branda.

Ciklus predavanja o Mariji Jurić Zagorki – Ulaz slobodan, dobrodošli/e!
Predavanja se održavaju svaki treći četvrtak u mjesecu u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, u 19 sati.

Deniver Vukelić rođen je 1980. u Zagrebu. Završio Klasičnu gimnaziju u Zagrebu 1999. godine. Diplomirao povijest i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2009. godine s temom “Svjetovna suđenja i progoni zbog čarobnjaštva i hereze te progoni vještica u Zagrebu i okolici tijekom ranog novog vijeka”. Od 2009. godine studira na poslijediplomskom studiju hrvatske kulture pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s prihvaćenom temom i sinopsisom doktorske disertacije “Utjecaj magijskih predodžaba i obrazaca na oblikovanje hrvatskog kulturnog identiteta”.

Objavio niz radova na tu i slične teme: “Utjecaj Katoličke crkve na svjetovne progone vještica u Zagrebu u ranom novom vijeku” (2009: Radovi – Zavod za hrvatsku povijest. Vol. 41., “Na udaru malja”(2009: Hrvatska revija, br. 2.), “Progoni vještica na zagrebačkom području” (2009:Hrvatska revija, br. 3), “Pretkršćanski prežici u hrvatskim narodnim tradicijama” (2010: Hrvatska revija”, godište X., broj 4.), “Fenomen progona vještica u Zagrebu i problemi identiteta u popularnom historijskom romanu Marije Jurić Zagorke ‘Grička vještica'” (prihvaćeno za objavu u 2012: Zbornik znanstvenog skupa “Grad, granica, geografija; Zagorka – život, djelo, naslijeđe”, Zagreb, 2011.) i “Problem dvovjerja kao čimbenika hrvatskog kulturnog identiteta” (prihvaćeno za objavu u 2012: Studia mythologica Slavica).

Sudjelovao na četiri znanstvena skupa, na III. kongresu hrvatskih povjesničara, na Braču 2008. s izlaganjem “Utjecaj Katoličke crkve na svjetovne progone vještica u Zagrebu u ranom novom vijeku”, na “STARKO – Studentska arheološka konferencija”, u Zagrebu 2009. s izlaganjem “Oživljena povijest u Hrvatskoj – razvitak, analiza i pregled metodologije s posebnim osvrtom na srednjovjekovnu oživljenu povijest” i na “You Share – Youth sharing memories of Stalinism and its victims”, međunarodni kongres u Faenzi, Italija 2010. s izlaganjem “Censorship in Yugoslavia 1945 – 1952: Halfway between Stalin and West”.

Radi kao lektor i analitičar medija u Službi za odnose s javnošću Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske u Zagrebu i surađuje s Jadran filmom kao stručni savjetnik za povijest na projektu “Grička vještica”.