Dani Marije Jurić Zagorke, kulturno-znanstvena manifestacija kojom se nastoji revalorizirati djelo istaknute hrvatske novinarke, publicistkinje, zagovornice ženskih i radničkih prava, ali i afirmirati feminističke teme, održat će se u razdoblju od 24. do 30. studenog u Zagrebu.

U sklopu petih Dana Marije Jurić Zagorke održat će se niz događanja od znanstvenog skupa, okruglog stola, predstavljanja knjige i projekata ženskog mapiranja grada do šetnje Zagorkinim tragom po Zagrebu i dodjele Nagrade za najbolji studentski rad ženskostudijske/rodne tematike.

Konferencijom za novinare te predstavljanjem engleske verzije izdanja vodiča Zagorkinim tragom po Zagrebu Slavice Jakobović Fribec bit će otvoreni ovogodišnji Dani. Središnji dio čini znanstveni skup Zagorka – život, djelo, naslijeđe s godišnjom glavnom temom Grad, granica, geografija koji je organiziran u suradnji sa Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Konceptualno se nadovezujući na glavnu temu znanstvenog skupa, predstavit će se projekti ženskog mapiranja i ženskih vodiča iz regije kojima se bilježila „ženska prisutnost“ u javnom prostoru. S ciljem otvaranja teme i javne rasprave, održat će se okrugli stol pod nazivom Gdje je rod u javnim politikama? kojim se nastoji okupiti dionike nezavisne kulturne scene i problematizirati do sada u nas zanemarene rodne perspektive u kulturnim politikama.

Program Dana Marije Jurić Zagorke održat će se u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8 te u Evropskom domu, Jurišićeva 1. Detaljnije informacije o programu Dana Marije Jurić Zagorke pogledajte ovdje. Program samog skupa možete preuzeti ovdje. Sažetke izlaganja preuzmite ovdje.

Dani Marije Jurić Zagorke 2011. uključeni su u projekt „Women’s heritage: contribution to equality in culture“ (Žensko naslijeđe: doprinos ravnopravnosti u kulturi) kojeg financira Europska komisija u okviru IPA programa.