Pozivamo vas na predavanje ‘Snjeguljica, 200 godina poslije’ književnice Sanje Lovrenčić.

Godine 2012., dvjesto godina nakon prvog izdanja priča braće Grimm, snimljena su čak četiri igrana filma prema motivima bajke o Snjeguljici. Činjenica da je ista priča istodobno privukla nekoliko filmskih ekipa potaknula je književnicu Sanju Lovrenčić da se upita zašto je Snjeguljica opet aktualna, što je aktualno u njoj i po čemu se nove verzije razlikuju od starih.

U medijskim prikazima uz većinu tih novih filmova o Snjeguljici pojavljivao se pridjev ‘feministički’, možda zahvaljujući činjenici da se feministička književna kritika već u svojoj ranoj fazi značajno bavila bajkama i stereotipima što ih one stvaraju. Analizom likova, njihovih odnosa, te usporedbom suvremenih inačica s knjižnim predloškom braće Grimm i svojevrsnim filmskim predloškom Walta Disneya, Sanja Lovrenčić pokušava detektirati u čemu bi se sastojao taj „feminizam“ i koji su njegovi dosezi, te pritom (očekivano ili neočekivano) otkriva radikalizaciju nekih patrijarhalnih obrazaca.

Predavanje u sklopu ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti, održat će se u četvrtak, 16. listopada u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, u 19 sati.

Ulaz je slobodan, dobrodošli/e!