U sklopu ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki u četvrtak, 21. veljače 2013. u 19 sati Sonja Kirchhoffer održat će predavanje pod naslovom Je li Zagorka rabila pisaći stroj?

U predavanju će se razmatrati Zagorkin odnos prema njoj suvremenim sredstvima za pisanje i ujedno potražiti odgovor na niz pitanja vezanih uz posjedovanje i upotrebu pisaćeg stroja. U toj potrazi analizira se Zagorkina društveno-imovinska situacija, okolnosti u kojima je živjela, kao i utjecaj istih na društveno-politički položaj žena u društvu. Kao pobornica promjena Zagorka je bila spremna na prihvaćanje novina, o čemu zorno svjedoči njen pisaći stroj oznake Remington portable No. 1. Spomenuti je pisaći stroj zbog svojih naprednih tehničkih karakteristika bio namijenjen novinarima, a iste su mu osobine pribavile status preteče prijenosnog računala. Podaci sugeriraju da je Zagorka, s obzirom na analizirano imovinsko stanje, situaciju na tržištu i napredne karakteristike svog pisaćeg stroja, isti vjerojatno sama izabrala, kupila i samostalno koristila. Protiv samostalnog korištenja pisaćeg stroja je izjava njezine stenografkinje Nade Volović, što se ne može zanemariti i zbog čega ovo pitanje ostaje do daljnjeg otvoreno.
Predavanja o Mariji Jurić Zagorki održavaju se svaki treći četvrtak u mjesecu u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, u 19 sati.