zagorka_czs

Povodom 141. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke pozivamo Vas na predstavu kazališta sjena ‘Zagorkin san’ autorice Svetlane Slapšak, u izvedbi članova i članica Pozorišta senki SKC Danilo Kiš iz Ljubljane i Centra za ženske studije.

Održat će se dvije izvedbe u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8:

• u subotu, 1. ožujka 2014. u 19 sati

• u nedjelju, 2. ožujka 2014. u 11 sati

O čemu sanja Zagorka zatvorena u prostoriji za metle u zatvoru u Petrinjskoj ulici? Autorica komada Svetlana Slapšak nudi nam svoju viziju Zagorkinog dijaloga s muzama, razmišljanja o ljubavi i erotici, začinjeno glazbom i igrom svjetla i boja.

Kazalište sjena je oblik kazališnog izričaja raširen u kulturama od Azije do Balkana, svaki put u drugačijem, kulturno prilagođenom obliku. U svim kontekstima je kazalište sjena bilo, i danas je, izraz nižih, društveno neprihvatljivih ili siromašnih slojeva. Tradicionalne teme kazališta sjena su siromaštvo, glad i isključenost. Glavni junak Karađoz je siromah koji humorom, trikovima i prevarama pobjeđuje, rješava probleme i ismijava sve što je represivno. On je simbol borbe protiv okrutne vlasti, nasilne moći, nepravde, autoriteta, pohlepe i gluposti. Do 30-ih godina 20. stoljeća, Karađoz je izvođen u današnjoj Makedoniji, BiH i Srbiji, a i danas živi u Grčkoj i Turskoj.

Lutkari Srpskog kulturnog centra Danilo Kiš iz Ljubljane žele oživjeti ovu tradicionalnu tehniku u novoj sredini, kako bi postala medij i portal kulture ranjivih grupa.

U povodu Zagorkinog rođendana, ali i Međunarodnog dana žena, 6. ožujka u zagrebačkom HNK-u na programu je i posebna izvedba drame Zagorka autorice i redateljice Ivice Boban.