Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke poziva vas na predavanje Nede Novosel „Zagorko, uistinu ste vještica!“ koje će se održati u srijedu, 14.12.2022. s početkom u 19 h u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, 1. kat.

Vratimo se na početak 20. stoljeća u kojemu se Zagorka osim novinarskim radom, počinje ozbiljnije baviti književnim, no, odlučuje se „pozabaviti“ i kazalištem. Što je Zagorka pripremila za kazališne daske, koliko je bila izvođena i kakva je bila recepcija njezinih komada?

Pozivam Vas da zajedno, sa Zagorkom i njezinim kritičarima sjednemo i pogledamo koje su to njezine drame i dramatizacije izvođene na kazališnim daskama s posebnim osvrtom na njezino najpoznatije i najpopularnije djelo – Gričku vješticu. Uz nezaobilazan kontekst kazališnih prilika i vremena u kojemu Zagorka stvara, naći ćemo se u kazalištu 1916., 1929., 1932., 1936. i 1939. godine na premijerama „Vještice“. Periodika iz spomenutih godina dat će nam uvid u recepciju dramatizacije Zagorkina najpoznatijeg romana, a Zagorka će nam otkriti koliko je ponekad nezahvalno svoje najpopularnije djelo prepustiti kazališnoj produkciji.

Veselimo se Vašem dolasku!

Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.