Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke poziva vas na predavanje Martine Piškor „Povijest i običaji Turopolja u romanu Kći Lotršćaka” koje će se održati 28.11.2023. s početkom u 19 h u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Iako ćemo vrlo često roman “Kći Lotrščaka” vezati uz Zagreb i njegovu povijest, činjenica je ipak da je najveći dio radnje ovoga romana smješten u Turopolje. Kao i u svakom svom romanu, i ovdje Zagorka istražuje i donosi nam zanimljivu turopoljsku povijest, običaje i vjerovanja. Kako je izgledao tur po kojem je Turopolje dobilo ime, tko su bile dodole i kako se slavila Sv. Lucija samo su dio pitanja na koje ćete dobiti odgovor.

Ako Vas zanima sam u kakvim je povijesnim prilikama napisan roman, kao i “pomutnja” s vremenskim razdobljima i povijesnim događajima koje je Zagorka ovdje opisala; ako Vas zanima što je istina u ovom, inače punom legendi, priča i mitova punom romanu ili zašto su Sv. Juraj i Sv. Lucija toliko važni za Plemenitu opčinu Turopoljsku, ovo je predavanje za Vas!

Veselimo se Vašem dolasku!

Program financijski podupire Grad Zagreb.