12540521_866068886825097_5889784905426802790_n

U Noći muzeja 2016. posjetitelji/ce će kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, koji je javnosti i medijima predstavljen 2014. godine, saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Centar se pridružuje ovogodišnjoj temi Noći muzeja programom Zagorka i Strossmayer i savršen je uvod u godinu u kojoj obilježavamo i 100. obljetnicu praizvedbe Gričke vještice u HNK.

Glavnu idejnu smjernicu za angažirani spisateljski rad Zagorki je dao J.J.Strossmayer, naglašavajući važnost ravnopravnosti žena i muškaraca:
“Ima u historiji jedna strašna epoha koja je ženu postavila ispod svake divlje životinje. To je doba Malleusa maleficaruma. Ta je nauka žigosala zdravu i učenjačku pamet najnižim praznovjerjem prema ženi. Da je žena imala bilo kakvo pravo na javni život, ne bi se taj zakon mogao provesti, a kamoli dogoditi da on kroz vjekove krvavo uništava ženske živote. To historijsko razdoblje moglo bi pružiti našoj Zagorki mogućnost, da, unatoč opće indolencije za ženska prava, probudi ponos uvrijeđene žene. Čitajući te nečovječnosti i nepravde prema ženama, probudile bi žene u sebi uspavani otpor i to bi izazvalo burni prosvjed te bi imalo velikog upliva na osviještenje svih duhova oko nas, da je žena ravnopravno ljudsko biće.”

J.J.Strossmayer prepoznao je Zagorkin talent za političku analizu i podržao njezin novinarski rad i uredništvo u časopisu Obzor i time je direktno ukazao na važnost osnaživanja ženskih prava i inzistiranju na ženskom zvanju političke novinarke. Njezin angažman kao urednice i autorice velikog broja tekstova u Obzoru, poznat je, a dr.sc. Lidija Dujić će u predavanju pod nazivom Strossmayerova podrška Zagorkinom političkom novinarstvu pokazati Zagorkino političko djelovanje na primjeru časopisa Hrvatica, časopisa izrazito snažne nacionalne orijentacije, ali i proaktivne socijalne i feminističke politike. Predavanje će se održati u 20:30 i zbog ograničenog prostora, treba se ranije prijaviti na tel. 4872 406.

Zagorka je 1896. godine započela svoju novinarsku karijeru u Obzoru kao jedina žena u redakciji, kao prva hrvatska politička novinarka i za vrijeme demonstracija protiv režima bana Khuena Hedervaryja 1903. godine, urednica Obzora. Njezin politički angažman proširen je i aktivističkom djelatnošću – organizacijom prvih ženskih demonstracija na trgu Sv. Marka koju Lea Jager Kralj opisuje u prvoj epizodi svog stripa Zagorka biografija kojeg posjetitelji/ce mogu razgledati na izložbi u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke od 18-22 sata. U drugoj epizodi stripa bavi se njezinom prisilnom udajom za dvostruko starijeg muškarca kojem je predstavljala izuzetno dobar miraz, autorica ukazuje na položaj žena u Austro-ugarskoj monarhiji i (ne)prilikama s kojima su se susretale.

Za ljubitelje/ice filmske umjetnosti osigurano je vrijeme za prikazivanje filma Biljane Čakić Veselič: Zagorka u 18:30.

Pridružite nam se u Noći muzeja 2016.!