Predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti održavaju se svaki treći četvrtak u mjesecu, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, u 19 sati.

Iznimno, u srijedu, 18. lipnja2014. u 19 sati, Irena Lukšić održat će predavanje Dragojla Jarnević: Vrijeme, ljudi i mjesta utisnuti u vječnost

Dragojla Jarnević (1812-1875) za života se nametnula kao jedna od najzanimljivijih pojava hrvatske preporodne književnosti. Pozornost je privukla ponajprije činjenicom da je bila jedna od rijetkih žena u javnoj sferi, potom i zbog truda koji je uložila u afirmaciju vlastite literarne djelatnosti i pedagoškog rada. Dragojla je autorica prigodnih, domoljubno intoniranih pjesama, zbirke pripovijedaka Domorodne poviesti (1843) i romana Dva pira („Domobran“ 1864). Kritika spominje i tri dramska teksta, ali oni nisu tiskani.

Najvažnije djelo Jarnevićeve svakako je Dnevnik, prvi put integralno objavljen 2000. godine. Riječ je o pravom literarnom spomeniku s višedesetljetnim tragovima različitih jezičkih djelatnosti, citatima iz mnoštva društvenih i povijesnih nizova, pravom „karlovačkom tekstu kulture“.
Njegova veličina i značenje leže u tome što se pojavljuje kao totalna knjiga, jer zamjenjuje sve druge mogućnosti spoznavanja života. Dnevnik funkcionira i kao religija i kao znanost. Kao proces pisanja zamjenjuje djelatnosti iz drugih razina duhovne stvarnosti, politiku, filozofiju ili ekonomiju, tematizirajući doslovce sve iz materijalne i nematerijalne pojavnosti: ljubav, obiteljske tajne, svečanosti u Karlovcu, slavenstvo, hranu, prevođenje, putovanja, pučke zabave, sprovode, uzgoj svilobuba, misterije, spletke, pijanke, cenzuru, bolesti, lijekove, periodiku, emigraciju, odgoj, bol, položaj žene u društvu i tako dalje.

Predavanje o Dragojli Jarnević i njenom Dnevniku kao koncentratu vremena (1833-1874) te izvoru obavijesti o ljudima, idejama i običajima uvodi u svijet spisateljice čija se djelatnost odvijala na crti najboljih tradicija europskog romantizma.

Ulaz slobodan, dobrodošli/e!
Program podupire Grad Zagreb