„Posve na dnu dvorišta u maloj skrivenoj sobi sjedi muž pedesetih godina u gratarskoj odori, visok, mršav, plemenitog lica i s velikim mudrim očima.
Oko njega police pune knjiga, na stolu čitava naslaga ispisanog papira.“

(Marija Jurić Zagorka, Gordana: Proročanstvo na Kamenitim vratima, Zagreb, Pučko štivo, 1957., 152. str,)

Tko je čovjek kojeg Zagorka ovdje opisuje? U romanu i ranijim povijesnim istraživanjima poznat je pod imenom Ivan Česmički, a novija znanstvena istraživanja prepoznaju ga kao Jana Pannoniusa. Rođen je 29. kolovoza 1434. godine. Mjesto rođenja i dan danas je nepoznato, ali vjeruje se da je to područje Slavonije jer u jednoj od svojih pjesama, „Pjesnik Ivan o sebi“, navodi da se rodio u mjestu pored kojeg se Drava ulijeva u Dunav.

Portret mladoga Ivana Česmičkoga (lijevo). Detalj zidne slike Prijenos tijela sv. Kristofora u kapeli Ovetari, Padova. Preuzeto: https://www.matica.hr/hr/459/poslanice-u-stihu-svjedocanstvo-dramaticnoga-opstanka-24939/

Vrlo je vjerojatno pripadao plemstvu, ali nije bio iz bogate obitelji. Kada je imao sedam godina umro mu je otac, tako da brigu o Ivanovoj majci, braći i njemu samome preuzima ujak Ivan Vitez od Sredne. Ova istaknuta povijesna figura, jedan od važnijih učenjaka, političara i humanista svojeg vremena, s kojim je Pannonius dijelio i ime, zaslužan je za obrazovanje svoga nećaka.

Obrazovanje

Kako je Ivan pokazivao želju za učenjem i napretkom, ujak ga je s trinaest godina poslao na obrazovanje u Italiju, prvo Ferraru, a zatim i Padovu. Zahvaljujući ujaku i stipendiji, ali i vlastitoj marljivosti, Ivan je svladao antičke jezike i počeo oblikovati pjesnički izričaj. Tijekom sedmogodišnjeg obrazovanja Ivan mijenja ime u Jan, te ističe svoje panonsko podrijetlo dodatkom Pannonius. Upoznao je mnoge učenjake i pjesnike svojega vremena te prijateljevao s njima. Kanonsko pravo doktorirao je 1458. godine, nakon čega je putovao Italijom godinu dana. Ubrzo nakon njegovog povratka u domovinu, umire mu majka. Tada nastaje pjesma „U smrt majke Barbare“, u kojoj izražava svoju tugu zbog njezinog gubitka.

Panegirik (javni govor u čast neke osobe) glasovitom učitelju jezika i humanističkih disciplina Gaurinu iz Verone (Guarino da Verona ili Guarino Veronensis) Ivan Česmički napisao je i objavio 1553. u Veneciji. Preuzeto: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=28704

 

Na dvoru Matije Korvina

Ipak, na poslovnom planu mu je krenulo. Zahvaljujući preporuci svojeg ujaka, Ivana Viteza od Sredne dobiva mjesto na dvoru tadašnjeg hrvatskog i ugarskog vladara, Matije Korvina, kojemu je Vitez od Sredne već služio. Zahvaljujući talentu i marljivosti, Jan je napredovao do kraljičina kancelara, a 1459. izabran  je za pečuškog biskupa, iako je do napunjene 27. godine, kada je mogao preuzeti službu, obavljao poslove administrativnog upravitelja.

Prikaz kralja Matije Korvina. Preuzeto: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=39453

Otprilike u to doba kralj Matija Korvin ga odabire za člana pratnje u ratu protiv Oosmanlija, te šalje u Rim kao poslanika. Zbog dobro obavljenog posla, zajedno sa Ivanom Thuzom bio je izabran za slavonskog bana. Ipak, sve te časti i poslovi sa sobom su nosili puno stresa i napora, što se Janu nikako nije svidjelo. Svoje nezadovoljstvo i nemir izražavao je u svojim pjesmama. Otprilike u to doba pada u nemilost kralja Korvina, koji ga je do tada iznimno poštovao. Što se dogodilo?

 

Sukob s Matijom Korvinom

„Prekratak je čas tako dugoj priči, koja je između kralja i mene iskopala jaz. Kralj Matija pozvao me vrlo laskavim pismom na svoj dvor. Želi imati čovjeka znanja i nauke, koji će mu biti savjetnikom. Uskoro sam vidio, da kralj koji je stvorio veliko moćno kraljevstvo, ima divnih krijeposti, ali i strašnih poroka, od kojih je mnogo puza zaprijetila mojoj domovini nesreća, nisma mogao šutjeti, nemam svojstva ulizice i pokornog obožavatelja, a to mi je donijelo kraljevu mržnju.“

(Marija Jurić Zagorka, Gordana: Proročanstvo na Kamenitim vratima, Zagreb, Pučko štivo, 1957., 153. str.)

Oduševljenje vladavinom Matije Krovina zaista je splasnulo i kod puka i kod velikaša, tako da su zbog stalnih ratova, centralizacije i visokih poreza navedene skupine počele negodovati. Pojavila se skupina urotnika koja je vladarsko mjesto ponudila Kazimiru Jageloviću. Među urotnicima su bili i Ivan Vitez od Sredne te Janus Pannonius. Urota je otkrivena te, nakon oružanih sukoba između Korvina i Jagelovića, u konačnici i slomljena.

Ivan Vitez od Sredne bio je osuđen na kućni pritvor u Ostrogonu gdje je 1472. i umro. Janus Pannonius pobjegao je i zaklonište pronašao u Medvedgradu, gdje je i umro 27. ožujka ili 30. studenog 1472. godine. Pokopan u Remetama. Ipak, na Korvinovu naredbu njegovi su posmrtni ostaci preneseni u Mađarsku.

Grob Ivana Česmičkog u Katedrali u Pečuhu, Epitafom je napisao Sándor Rétvári. Preuzeto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tomb_and_epitaph_of_Janus_Pannonius_by_S%C3%A1ndor_R%C3%A9tv%C3%A1ri._Interior_of_the_P%C3%A9cs_Cathedral.jpg

 

Baština Ivana Česmičkog

Jan, odnosno Janus Pannonius proživio je buran život koji je okončan u 38 godini. Ovaj pečuški biskup iza sebe je ostavio preko 400 epitafa i 35 elegija u kojima je opisivao svoj život i iznosio svoje osjećaje. Bio je svećenik, političar i pjesnik čija se djela svrstavaju među najutjecajnije međunarodne antologije novolatinskog pjesništva.

 

Izvori:

https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=28704

https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=64909

Martina Majetić, Ivan Česmički- Janus Pannonius, Filozofski fakultet Rijeka, 2014. Rijeka, Seminarski rad https://www.academia.edu/7485211/Ivan_%C4%8Cesmi%C4%8Dki

 

Tekst sastavila: Martina Piškor